Hoe raak je op de eerste pagina bij Google, wat zijn de ranking factors?

Het zoekalgoritme van Google is een goed bewaard geheim. Af en toe lichten ze een tipje van de sluier op. Marketeers die beweren je website meteen naar de eerste plaats te katapulteren, zouden schatrijk zijn als ze het mysterie van Google daadwerkelijk hadden ontrafeld.

Wel heeft het zin bij de opbouw van een website deze zoekmachineoptimalisatie (SEO) mee op te nemen. Zo ben je zeker dat je website alle kansen heeft om in Google gevonden te worden. Hieronder overlopen we de door Google erkende ranking factors die van belang zijn voor je website.

Hoe raak je op de eerste plaats bij Google? Foto: website Bar Lowie
Hoe raak je op de eerste plaats bij Google? Foto: website Bar Lowie

Relevantie van webpagina's

Vanzelfsprekend moet de zoekopdracht aansluiten met de informatie op je webpagina. Het trefwoord staat op de juiste relevante plaatsen op de webpagina, zoals de paginatitel en de belangrijkste koptekst (de H1 tag). Een webdesigner kan Google verder op weg helpen door de inhoud als gestructureerde data aan te bieden. Overdrijven heeft geen zin, anders zou iedereen een pagina maken met daarop honderd keer hetzelfde trefwoord. En zo komen we naadloos bij de volgende ranking factor.

Kwalitatieve inhoud

Google heeft een voorkeur voor webpagina's met helder geschreven tekst: inhoud die enigszins uniek is en zo een meerwaarde biedt aan lezers. Helemaal goed wordt het als andere relevante websites naar een webpagina linken, waardoor de inhoud door Google als betrouwbaar wordt beschouwd. Een website met minimale inhoud zal logischerwijs ook verwijzen naar minder trefwoorden. Met een blog of nieuwsartikels breid je de inhoud van je website uit.

Gebruiksgemak

Een webpagina die gemakkelijk te gebruiken is, heeft een streepje voor op minder bruikbare webpagina's. Wat maakt een webpagina bruikbaar?

  • Een correcte weergave in verschillende browsers. Door de webpagina conform de juiste HTML5 en CSS3 standaard te bouwen, ben je zeker dat de webpagina in alle recente webbrowsers hetzelfde wordt getoond.
  • Een responsieve opbouw maakt de webpagina bruikbaar op alle toestellen zoals smartphones, tablets en desktops.
  • Een uitstekende laadtijd laat je pagina ook goed werken bij een trage internetverbinding.

Context

Niet onbelangrijk: de context van de zoekopdracht. Die zorgt ervoor dat iemand die bijvoorbeeld een restaurant zoekt locatiegebonden resultaten zal krijgen. Of anders gezegd: dezelfde zoekopdracht geeft op een andere locatie of toestel niet steeds dezelfde zoekresultaten.

Hoe raak je op de eerste pagina bij Google?

Een pagina die geoptimaliseerd is voor Google, biedt gebruiksgemak en kwalitatieve inhoud. Dat betekent een samenwerking tussen de webdesigner en de schrijver van inhoud. We volgen als webdesigner steeds de good practices zoals Google ze zelf voorstelt.

Je bent in uitstekend gezelschap!

Websites uit de portfolio van Always Awake.

Wens je meer informatie?

Gelieve dan onderstaand formulier in te vullen!

hvr
Vuurtoren

Meest gelezen

Deze website werkt zonder cookies. Zo kan jij ze lekker opeten. Smakelijk! Meer informatie