Hoeveel kost een nieuwe website?

Het is één van de meest gestelde vragen: de prijs van een website. In dit artikel vertellen we kort waar de verschillen zitten in het budget voor een website, maar elk project is uiteraard uniek.

Een website is een nuttige investering

Een website enkel als kost zien, doet tekort aan de meerwaarde die een website biedt aan organisaties en bedrijven. Een website verhoogt je online zichtbaarheid en versterkt je geloofwaardigheid. Een website biedt nieuwe potentiële klanten een weg naar je onderneming. Zelf benadrukken we steeds dat je eigen website ook altijd je officiële kanaal blijft. We zouden al eens vergeten dat we op sociale platformen als Facebook en Instagram volledig afhankelijk zijn van de keuzes die deze multinationals maken voor "jouw" pagina.

Hoeveel kost een nieuwe website? Mobielvriendelijke website "De Leeuwerik"
Hoeveel kost een nieuwe website? Mobielvriendelijke website "De Leeuwerik"

Van landingspagina tot meertalige website met beheerplatform

Er bestaat niet zoiets als "de website". Een online visitekaartje vraagt uiteraard veel minder werk dan een uitgebreide meertalige website met beheerplatform. Er kruipt bovendien veel werk in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en het uittekenen van een overzichtelijke boomstructuur. Het budget moet dus duidelijk vermelden wat wel en niet is inbegrepen. Moet er bestaande inhoud worden overgezet? Wie plaatst de nieuwe inhoud? Is de website deelbaar op social media? Bevatten de pagina's de juiste opmaak voor SEO? Krijg je een opleiding om de inhoud zelf te kunnen plaatsen? Is de website mobielvriendelijk?

Eenvoudig gesteld is een "all-in" budget voor de eenmalige webontwikkeling interessant, omdat je dan niet voor verrassingen staat. Ideaal wordt je website startklaar aan je voorgesteld, m.a.w. klaar om online te gaan!

Website laten bezorgen als pakket of als online dienst?

Wil je er vanaf zijn met een eenmalige kost, dan zoek je best een freelance webontwikkelaar die je website uitwerkt en daarna als een pakketje aan je bezorgt. Jij kan de website daarna op je hosting plaatsen. Dit klinkt aanlokkelijk, maar wij raden het sterk af. Meer nog, wij bieden alle projecten steeds aan als online dienst. Bij een pakketje sta jij immers zelf in voor veiligheidsupdates en moet je problemen zelf opvangen. Dit kan snel tijdsintensief worden. Je webontwikkelaar heeft het project al afgerond, dus nadien opnieuw aankloppen betekent wellicht een nieuwe factuur. Kies je voor een website als online dienst, dan kies je ook voor gemoedsrust: je bent er zeker van dat je website vlot en veilig online blijft zonder dat je daar tijd in moet steken.

Kies een betrouwbaar websitebureau

Net zoals er niet "de website" bestaat, zijn er ook grote verschillen bij de bouwers. Of je nu kiest voor een klein kantoor of een groot webagency, belangrijk is dat je meteen met de juiste mensen kan werken. Een verkoper die aandringt om zo snel mogelijk je keuze te maken, daarbij kan je de vraag stellen wat de meerwaarde voor je website precies is. Daarnaast heb je een ontwikkelaar nodig die de taal spreekt van je bezoekers. Ervaring met het bouwen van heldere en gebruiksvriendelijke websites is een belangrijk pluspunt. Bekijk dus zeker de portfolio van de webdesigner!

De eenmalige kost voor een website

De eenmalige kost voor de bouw van een website bestaat uit vele puzzelstukjes. Het is bovendien de ervaring van de webdesigner die het geheel naar een hoger niveau kan tillen. Deze stappen mogen niet ontbreken:

  • Strategiebepaling: de best mogelijke structuur voor je website om je doel te bereiken
  • Technische opstart zoals hosting, databank en domeinnaam
  • Webdesign: het grafisch ontwerp van een layout omzetten naar een webpagina volgens de webstandaard (HTML5/CSS3 template)
  • Webontwikkeling: scripting van de webpagina's zodat de inhoud daarna dynamisch kan worden ingevuld met het beheerplatform
  • Beheerplatform: hiermee plaats je straks de inhoud en dit moet netjes gekoppeld worden aan de juiste webpagina's
  • Zoekmachinevriendelijk (SEO): de website geoptimaliseren voor weergave in zoekresultaten
  • Afwerking zoals statistieken, animaties en toevoegen van ingesloten inhoud zoals een kaart
  • Mobielvriendelijkheid: de opbouw wordt verder uitgebreid om op elk toestel vlot te werken
  • Plaatsen van inhoud
  • Testing: de website moet geschikt zijn voor alle courante browsers
  • Overleg, opleiding en aanpassingen
Mobielvriendelijke opbouw van een website. Foto: website Mervet Dierenartsenpraktijk
Mobielvriendelijke opbouw van een website. Foto: website Mervet Dierenartsenpraktijk

De website is opgeleverd en staat online. En wat nu?

Naast de eenmalige kost voor webontwikkeling zijn er ook terugkerende kosten. De benaming verschilt al eens, van jaarlijkse kosten, abonnement tot onderhoudscontract. Enerzijds zijn er diensten die jaarlijks verlengd worden, zoals domeinnaam, hostingkosten en SSL-certificaten. Anderzijds verwacht je natuurlijk dat je website ook na een tijdje nog steeds snel en veilig is. Elk beheerplatform dient regelmatig veiligheidsupdates te ontvangen. Goede (onafhankelijke) monitoring van je project is een meerwaarde.

Wat is de kostprijs van een website?

Het is zinvol vooraf zelf al te bekijken wat het budget is dat je voor een website wenst te betalen. Algemeen zien we dat de prijs voor een mobielvriendelijke all-in website met beheerplatform (dus startklaar opgeleverd) vaak tussen € 2000,- en € 5000,- ligt. Een webdesigner kan meteen voor je inschatten of je budget realistisch is. Vraag je aan meerdere partijen een offerte, kijk dan goed na of je geen appelen met peren vergelijkt. Verborgen kosten kunnen het feest achteraf verpesten!

Ik wens meer informatie

Je bent in uitstekend gezelschap!

Websites uit de portfolio van Always Awake.

Adembenemende decors en belevingshuisjes
Meer dan een zomerbar

Wil je een website laten maken?

Vul het formulier nu geheel vrijblijvend in en je ontvangt snel een antwoord!

xqn
Vuurtoren

Meest gelezen

Deze website werkt zonder cookies. Zo kan jij ze lekker opeten. Smakelijk! Meer informatie